Zwemproef voor Jonge Redders

De reddingsbrigade biedt aansluitend op het Zwem ABC het lesprogramma Jonge Redders. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor 8 tot 13 jarigen. Voor de opleiding geldt een instroom-eis welke wordt getoetst in een zwemproef.

De Jonge Redders lijn is geen (elementaire) zwemles maar bouwt voort op een aantal vaardigheden waar je over dient te beschikken. De zwemproef voor jonge redders kent de volgende onderdelen welke technisch correct en conditioneel overtuigend dienen te worden uitgevoerd. 

Gekleed zwemmen

 1. Van de kant te water gaan met een koprol voorover, aansluitend 60 seconden watertrappen, gevolgd door 30 seconden blijven drijven (HELP-houding) met gebruik van een hulpmiddel

 2.  Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, aansluitend 50 meter schoolslag onderbroken door 1 keer onder een vlot door zwemmen en 1 keer over een vlot heen klimmen.

 3. Van de kant te water gaan met een (start-)sprong,  50 meter enkelvoudige rugslag; proef afronden met zelfstandig uit het water op de kant klimmen.

 

In badkleding

 1.  Van de kant te water gaan met een kopsprong, direct gevolgd door onder water zwemmen door een gat van een in het water hangend zeil dat zich op 9 meter van de (start-)kant bevindt.

 2.  100 meter schoolslag, onderbroken door 1 keer een koprol voorover en 1 keer een hoekduik richting bodem maken;

 3.  100 meter enkelvoudige rugslag.

 4. Startsprong, direct gevolgd door 5 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna weer 10 seconden drijven op de borst.

 5.  In het water afzetten van de kant, direct gevolgd door 5 seconden uitdrijven op de rug, aansluitend enkele meters enkelvoudige rugslag, waarna20 seconden drijven op de rug, gevolgd door 5 meter voorwaarts voortbewegen op de rug met gebruik van armen.

 6. In het water afzetten van de kant, aansluitend  25 meter borstcrawl. Aan de overzijde in het water afzetten van de kant, aansluitend 25 meter rugcrawl.

 7.  Met hurksprong te water (indien niet aangeleerd, een andere verticale sprong), gevolgd door 60 seconden watertrappen met verplaatsen in meerdere richtingen, met gebruik van armen en benen en volledige (gestrekte) armen uit het water gedurende 30 seconden.

Kledingeisen:

 • Badkleding.
 • T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen.
 • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan). Het is toegestaan dat je kind in plaats van een broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen draagt. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.
 • Regen/windjack (bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon).
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan).

 

Downloads