Reddingsbrigade heeft weer plek voor Jonge Redders!

05 september 2023

Inmiddels al weer 10 jaar geeft de Reddingsbrigade speciale lessen aan jongeren van 8-13 jaar op de zaterdagmiddag.

Deze lessen zijn niet gericht op het (echte) werk op het strand. Het is vooral een opvolging voor kinderen met minimaal een A en B diploma (toelating na behalen van een praktische zwemproef) of het diploma C. Op speelse en ontspannen wijze worden conditie- en zwemvaardigheden verbeterd, maar maken ze bovendien bewust van de eigen veiligheid, elkaars veiligheid en manieren om verantwoord hulp te bieden als het toch mis gaat in de buurt van water. Naarmate ze ouder worden neemt het niveau toe en worden de gegeven lessen (met bijbehorende diploma’s) steeds een stapje serieuzer. Bovendien is voor veel kinderen zwemmen een favoriete tweede sport, welke op deze wijze ineens weer binnen bereik komt.

Het populaire lesuur (welke start op zaterdag 16 september van 16.00-17.00 in zwembad ‘de Witte Brug’) ging de laatste jaren dan ook vrijwel non-stop gebukt onder een instroombeperking. Door recente uitbreiding van het vrijwillige trainingskader en de voorspoedige doorstroming van jeugd naar diverse andere opleidingen bij de CRB is er met ingang van het nieuwe zwembadseizoen (’23- ’24) weer plek voor jonge, enthousiaste zwemmers in met name de leeftijdsgroepen van 8-10 jaar. In de Groepen 11-12 zijn de plekken helaas nog immer schaars, maar informeren heeft altijd zin.

Een proefles behoort tot de mogelijkheden. Informatie over de mogelijkheden en eventuele deelname zijn beschikbaar, u kunt hiertoe mailen met: zaterdagtraining@rbcastricum.nl

Hoe ziet de opleiding voor Jonge Redders er uit?
Na het behalen van het Zwem ABC zijn de kinderen in staat zichzelf in verschillende situaties in het water te redden. Hier houdt het voor de reddingsbrigade echter nog niet op. Sterker nog, het begint pas. De reddingsbrigade biedt aansluitend op het Zwem ABC het lesprogramma Jonge Redders. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor 8 tot 13 jarigen.

Starten met zelfredzaamheid
In het gehele lesprogramma is er volop aandacht voor het verbeteren van zwemslagen en uithoudingsvermogen. Het is immers van belang dat ‘redders’ goed kunnen zwemmen en beschikken over een zekere basisconditie(s) voordat ze anderen te hulp kunnen schieten. Ook de zelfredzaamheid van de kinderen wordt tijdens de lessen door het aanleren van survivaltechnieken verder uitgebreid.

Aanleren van redding vaardigheden
In de opleiding wordt een begin gemaakt met het aanleren van redding vaardigheden met zowel hulp- als redmiddelen. Hierbij is het belangrijk dat de kinderen leren om gevaren te herkennen en handvaten krijgen om hiermee om te gaan. Tijdens de lessen zullen de kinderen leren wat ze moeten doen wanneer ze zelf in moeilijkheden komen. Ook zullen ze leren hoe ze verdrinkingsslachtoffers kunnen herkennen en op welke veilige manier ze in actie kunnen komen. De aangeleerde redding vaardigheden moeten veilig zijn voor zowel redder als slachtoffer.

Diploma's
De opleiding ‘Jonge Redders’ bestaat uit 10 deelprogramma’s verdeeld over 3 lesniveaus. Elke module bestaat uit ongeveer 16 zwemlessen waarna deze wordt afgesloten in de maanden december/januari en mei/juni door een praktijktoets. Als de kinderen alle diploma’s van 1 niveau hebben gehaald (Brons, Zilver, Goud), is dat stadium afgerond en gaan ze door naar het volgende stadium. De opleiding wordt afgerond met de module Goud Ster. In deze laatste lesperiode van deze opleiding worden er naast zwemlessen ook EHBO vaardigheden en een stuk theoretische kennis aangereikt.

De leerlingen worden met leeftijdsgenoten ingedeeld in verschillende groepen waar ze les krijgen van een enthousiast team gediplomeerde en vrijwillige instructeurs. Bovendien krijgt u met uw lidmaatschap ook toegang tot het afgeschermde deel van deze website met interne informatie, contactgegevens en andere updates.

Aan het einde van het seizoen zullen de leerlingen geëxamineerd worden op hun vorderingen door onafhankelijke examinatoren conform de eisen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Vanaf hun 12e (+/- brugklas) stromen de kinderen dan door naar de vrijdagavondtraining, waar de afrondende lessen voor het diploma Goud-ster worden gegeven.

Start winterseizoen Jonge Redders:
16 September, Zwembad ‘de Witte Brug’ tijd: 16.00 uur
Contact en informatie: zaterdagtraining@rbcastricum.nl

Downloads