Inbraak raakt Reddingsbrigade hard

01 september 2015

CASTRICUM - Vorige week werd er ingebroken in de werkplaats van de Castricumse Reddingsbrigade. De schade leek mee te vallen omdat gedurende de zomer een deel van de ‘boedel’ op het strand wordt gebruikt. Maar nu de stofwolken zijn opgetrokken blijkt dat de vrijwillige mensenredders harder zijn getroffen dan in eerste instantie werd aangenomen.

 

Een bezoek op locatie, de maandag na de inbraak laat vooral verslagen gezichten zien. Onbegrijpelijk vinden de technische mensen –verantwoordelijk voor het onderhoud van het reddingsmaterieel – het allemaal: werd er op dinsdagavond op het strand nog gewerkt aan de inzetbaarheid van het materieel voor de laatste mooie stranddagen, op woensdagochtend bleek de halve werkplaats geplunderd …

De foto’s spreken boekdelen: de gereedschapkasten zijn leeg en daarmee is al het elektrische en luchtgereedschap is verdwenen. Van de industriële Karcher rest enkel de wateraansluiting en zelfs een warmwaterboiler ging mee – mogelijk voor het aanwezige koper. Ook de bediening en kabels van de elektrische takel (waarmee de boten en de motoren worden opgehesen) zijn waarschijnlijk om diezelfde reden meegenomen.

Maar de brutaliteit kende geen grenzen: ook twee buitenboordmotoren moesten het ontgelden. De eerste motor – een reservemotor voor de reddingvlet op het strand werd van de bok gelicht en compleet ontvreemd. De tweede motor hing bedrijfsklaar aan het vaartuig dat de reddingsbrigade 365 dagen per jaar paraat houdt voor de Nationale Rampenvloot. Deze is door de inbrekers zeer zorgvuldig gedemonteerd en aan de buit toegevoegd…  

Een trieste aanblik.

De aanwezige woordvoerder van de Reddingsbrigade spreekt van een schade welke de 15.000 ruim te boven gaat. Welk deel verzekerd blijkt is nog ongewis. ‘We moeten uitvinden wat er verzekerd is en wat er tegen dagwaarde en wat er tegen nieuwwaarde is verzekerd’ aldus de materialenman.

En alhoewel inbraken natuurlijk nooit goed uitkomen is met name het probleem met de takel en de Karcher op dit moment groot, omdat de komende weken de diverse boten van het strand terugkomen en één voor één moeten worden afgespoten en op andere trailers moeten worden overgezet.

‘Gelukkig heeft de reddingsbrigade veel trouwe aanhang en er zijn al mensen en bedrijven die zich hebben gemeld om ons te hulp te schieten. Dat geeft de burger dan wel weer moed’, aldus de vermoeide redders. Ook andere mensen die willen helpen mogen zich melden:info@reddingbrigade.nl (zonder ‘s’ dus).

Lang tijd voor een praatje hebben de aanwezigen overigens niet: naast het herstellen van de inbraakschade moeten er vandaag ook nog nieuwe grendels op de deuren, want ook die waren vakkundig ontzet bij de inbraak.

Bron: Dichtbij.nl (klik hier voor het artikel op Dichtbij)

Downloads