Wat mag er (en wat niet)

Kort en overzichtelijk alle afspraken en regels op een rijtje die gelden voor het Castricumse strand.

Honden en paarden

Honden en paarden zijn toegestaan op het strand:

  • van 1 oktober t/m 30 april: de hele dag;
  • van 1 mei t/m 30 september: alleen vóór 9.00 en na 20.00 uur.
  • Dit geldt ook als de hond is aangelijnd en ook als het geen strandweer is.

Hondenbezitters zijn ook op het strand verplicht om uitwerpselen op te ruimen.

Wie in een strandhuisje verblijft, mag de hond meenemen, maar alleen over de plankiers. Tussen 9.00 en 20.00 uur is het strand ten westen van de plankiers ook voor deze honden verboden terrein. Dit geldt ook voor de honden van bezoekers van een strandpaviljoen.

Vliegeren

Het hele jaar door mag je vliegeren op het strand. Dat wil zeggen: met een eenvoudige vlieger waaraan slechts één lijn is bevestigd en niet voor de paviljoens. Vliegeren is een sport in ontwikkeling met inmiddels veel variaties. Vanuit veiligheidsoverwegingen zijn er regels gesteld aan het gebruik van vliegers met twee of meer besturingslijnen. Van 1 mei tot en met 1 oktober is het tussen 9.00 en 20.00 uur niet toegestaan om te vliegeren op het strand met deze laatste categorie vliegers.

Vissen

Van 1 oktober tot en met 1 mei is het toegestaan om recreatief te vissen vanaf het strand.

Het is het gehele jaar door toegestaan om op zee te vissen, maar het is niet toegestaan een vaartuig op het strand te brengen. Veel visliefhebbers zijn aangesloten bij Zeehengelsportvereniging De Salamander. Deze vereniging en de daaraan verbonden bootclub is een smalle strook strand toegewezen voor het vervoer van boten over het strand naar de branding.

Vaartuigen, voertuigen, fietsen en blokarts

Het is niet toegestaan vaartuigen op het strand te brengen, of ze nou vanaf de weg of vanaf de zee het strand opkomen. Onder 'vaartuigen' verstaan we ook waterscooters. Waterscooters en snelle boten mogen bovendien niet binnen een kilometer van de kust komen. De leden van de botenvereniging (naast Club Zand) mogen hun vaartuigen wel via een smalle strook strand naar het water vervoeren. Zie ook 'Vissen'.

Voertuigen (auto's, motoren, tractoren, quads, huifkarren enzovoort) horen niet thuis op het strand. Alleen als de bestuurder ontheffing heeft is het toegestaan om op het strand te rijden (van 1 april tot 1 november voor 10:00 uur en na 20:00 uur. Buiten het seizoen gelden deze 'venstertijden' ook op zon- en feestdagen). Conventionele kinderwagens en bolderkarren zijn het hele jaar door wel welkom.

Blokarts (zeilwagens) zijn niet toegestaan.

Fietsers zijn welkom op het strand voor 9.00 uur en na 20.00 uur in het zomerseizoen, dus van 1 mei tot 1 oktober. Buiten deze periode zijn fietsers de gehele dag toegestaan.

Kitesurfen & windsurfen

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Castricum stelt geen specifieke regels voor kitesurfers en windsurfers. Surfers kunnen dus hun gang gaan, maar niet voor de paviljoens. Let wel op de eigen veiligheid en die van anderen.

Surfen is een sport waar risico's aan verbonden zijn en het is daarom aan te bevelen om eerst lessen te volgen. Een open deur: het weer kan van grote invloed zijn op de veiligheid. Luister daarom naar de weersvoorspellingen.

Barbecue of kampvuur?

Geen kampvuur! Het is op het gehele strand van Castricum verboden om een kampvuur te stoken. Ook al heeft u hout van huis meegenomen, vindt u zelf dat het vuur beheersbaar is, geeft het vuur precies de juiste sfeer bij uw gitaarspel en 'Hey Jude': het mag gewoon niet.

Wat wel mag, is eten bereiden, dus een barbecue gebruiken. Daarbij dient u natuurlijk uw gezond verstand te gebruiken. Op een overvol strand op een zomerse dag is het bijvoorbeeld niet zo'n goed idee. Let er ook op dat de barbecue niet 'per ongeluk' uitgroeit tot een kampvuur (een kampvuur met een worstje erop is nog steeds geen barbecue) en dat het vuur is gedoofd als u het strand verlaat. Natuurlijk zorgt u ervoor dat er geen rommel achterblijft op het strand.

Overnachten op het strand

In slaap vallen bij het ruisen van de branding, een zachte bries in je haren en de belofte dat meeuwen en strandlopertjes je op tijd wakker zullen maken voor de eerste zonnestralen: wat een vooruitzicht. Helaas, overnachten op het strand is alleen toegestaan in een bedrijfswoning die hoort bij een strandpaviljoen of in een strandhuisje dat voldoet aan de veiligheidsvoorschriften.

Alle andere mogelijkheden zijn dus níet toegestaan. Met 'overnachten op het strand' bedoelen we verblijf op het strand tussen 24.00 en 06.00 uur 'met de kennelijke bedoeling daar de nacht door te brengen' in de open lucht, in een tentje of in een kleedhokje. Of in een huisje dat niet voldoet aan de veiligheidsvoorschriften.

Naakt strand

Al jarenlang vinden naturisten hun weg naar een deel van het strand van Castricum. Het gaat om een klein deel van het strand in zuidelijke richting, tussen de strandpalen 46 en 47.

Het strand is niet formeel aangewezen als naaktstrand. Dat is niet nodig. Zolang er geen sprake is van schending van de openbare orde, bepalen zonaanbidders zelf of ze recreëren met of zonder textiel.

Bron: Gemeente Castricum

Downloads