Vlaggen en borden

Met vlaggen in verschillende kleuren wordt aangegeven of u veilig in zee kunt zwemmen. Deze strandvlaggen worden gehesen aan de voorzijde van de Reddingspost en bij Bad Noord. Rondom en op het strand zijn daarnaast borden geplaatst. Onderstaand een uitleg over de betekenis van verschillende vlaggen en borden die op het Castricumse strand worden gebruikt.

Betekenissen van de strandvlaggen:

Gele vlag De gele vlag: Pas op met zwemmen.
Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn.
Rode vlag De rode vlag: Niet zwemmen, zeer gevaarlijk.
Deze vlag wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.
Rode vlag Oranje windzak: Pas op met zwemmen, geen drijfmiddelen gebruiken.
De windzak wordt gehesen bij een aflandige wind en/of stroming. Deze geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan.
Vraagteken vlag De vraagtekenvlag: Er is een kind gevonden.

Betekenissen van de borden:


Informatie bord

Informatiebord: Bij de hoofd-strandafgang heeft de gemeente een bord geplaatst waarop alle regels en vlaggen nog een keer staan uitgelegd. Altijd handig om nog even snel naar te kijken.

Pas op wrak

Pas op Wrak: Er staat voorbij Sports at Sea (vanaf de hoofdopgang gezien) in de zuid dus een groot geel bord met de tekst "Pas op Wrak" met laagwater steekt een deel van dit wrak boven het water uit. Als u zich hieraan openhaalt dient u naar de dokter te gaan voor een prik tegen bepaalde ziekten en infecties, niet wenselijk daarom kunt u maar beter uit de buurt van deze hoop staal blijven.

Pas op Mui

Pas op Mui: Dit bord wordt door de reddingsbrigade bij een Mui geplaatst. Een Mui is het gat tussen 2 zandbanken in, met hoog en laag water stroomt hier ontzettend veel water doorheen, in bijzondere omstandigheden zelfs zoveel dat het onmogelijk is om tegen de stroom in te zwemmen. Op zo'n moment zetten wij een bord neer en plaatsten een lint om de mui af te zetten. Het grote gevaar van een Mui is dat het juist niet ernstig lijkt omdat door de super sterke stroming de golven teniet worden gedaan. Dus in zo een geval hoe minder golven hoe sterker de stroom. Wij raden dan ook sterk aan deze borden niet te negeren.

 

Downloads